STRONY

sobota, 28 lutego 2015

Jak zrobić odcisk ręki / stopy w masie solnej? DIY


Z okazji 15 miesięcy mojego Szkraba postanowiłam zatrzymać w czasie rozmiar jego rączki i stopy. Jestem zła na siebie, że nie zrobiłam tego wcześniej - chociażby na roczek. Cóż, 15 miesięcy brzmi równie pięknie i dumnie - więc lepiej późno niż wcale. ;)
W związku z powyższym zapraszam Cię na mały tutorial - jak to zrobić po mojemu, czyli jak zamknąć odciski w serduszku. :)

***

Standardowo do wykonania masy solnej potrzebne będzie:
-pół szklanki soli
-pół szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki wody


***

Ciasto wyrabiamy ręką i zwracamy uwagę na jego konsystencję. Jeśli się klei do rąk - dosypujemy troszkę mąki.


***

Następnie należy rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm grubości. Polecam zrobić to od razu na papierze do pieczenia, aby nie było później problemów z przenoszeniem serca na blaszkę. 


***

Ok, teraz najtrudniejsze. Pożyczamy od naszej pociechy nóżkę i rączkę. Jak wiadomo z małymi dziećmi łatwo nie jest. Nam udało się za 5 razem zrobić idealne odciski, bo Kamilek uwielbia gnieć ciasto nawet palcami u stopy. ;) Trzeba zwrócić również uwagę na to, by odciski były ułożone odpowiednio do kształtu serca. 


***

Wycinamy serduszko. :) Dodatkowo z resztek ciasta można uformować jakiś napis - u nas jest to 15 m(iesięcy).


***

Wstawiamy serducho do piekarnika na 3 godziny:
1 godzina - 80st
2 godzina - 120st
3 godzina - 150st
Nie włączamy termoobiegu, bo może popękać.


***

Odstawiamy do wystygnięcia i możemy cieszyć nasze oczy piękną pamiątką przez długie lata. :)






3 komentarze: